Albert Edwards: – Krisen intensiveres

Société Générale twin towers
Image via Wikipedia

 

 

Kredittkontraksjonen i finanssystemen avtar ikke – den intensiveres.

Det viser en fersk analyse fra Societe Generale sin toppanalytiker Albert Edwards.

 

 

 

 

 

 

 

Ifølge analysen som nettstedet Zero Hedge gjenngir deler av torsdag krympet den amerikanske forbrukskreditten med 21 milliarder dollar i juli. Det er dobbelt så mye som forventet.

Det som bekymrer Albert Edwards mest er likevel hurtigheten på kredittkontraksjonen:

USA fremstår som å ha lidd en massiv pengeinnskrumpning de siste ukene. Utlånsdataene fra bankene er enda verre enn dataene for pengetilførsel. Utlånene fra amerikanske banker krymper i en takt vi aldri har sett maken til. Våre data går 35 år tilbake og det er en rekordaktig kontraksjon både på tre måneders basis og seks måneders, skriver Edwards.

us_lending_moneysupply 

 

 

 

 

 

BANKUTLÅN (utenom til aksjer) OG PENGEMENGDE (M2) STUPER I REKORDTEMPO.

 

“Revolusjon” underveis

– Erkjennelsen av hva som ligge bak kontraksjonen er enkel og trenger å bli understreket på nytt. Avviklingen av den groteske veksten i gjeld som vi har hatt det siste tiåret er bare begynt. Hurtig utvidelse av statlig gjeld og kvantitativ lettelse vil ikke, og kan ikke, forhindre den revolusjonen som er på vei, skriver franskmannen.

 

– I tillegg er bankene begynt å bygge ned sine lånebøker samtidig som myndighetene innførerer høyere kapitalkrav. Med aller største sannsynlighet vil denne prosessen kunne oppstå uavhengig av myndighetenes involvering fordi bankene uunngåelig handler pro-syklisk, forklarer han.

us_debt 

 

 

 

 

 

 

SAMTIDIG ØKER AMERIKANSK GJELD.

 

Bankene ikke problemet

  Men som vi gjenntatte ganger har påpekt; en av leksene fra Japan er å ikke feilaktig tro det er bankene som er problemet. Tilsvarende er ikke en sunn, rekapitalisert banksektor løsningen. Som Japan har erfart tidligere er det “de-leveraging” (gjeldsnedbygging) som er problemet og det tar mange år. Økonomien blir etter hvert ekstremt sårbar overfor et tilbakefall i resesjonen så snart stimuleringstiltakene opphører, påpeker den franske toppøkonomen.

albert_edwards 

 

 

Sjeføkonom ALBERT EDWARDS, Societe Generale.

  

Comments Off on Albert Edwards: – Krisen intensiveres

Filed under International Econnomic Politics

Comments are closed.